Belastingaangifte 2020

2020 is een bewogen jaar geweest. In februari/maart 2020 is er voor het eerst corona in ons pittoreske landje ontdekt. Hierdoor hebben er noodgedwongen veel veranderingen plaatsgevonden voor iedere sector, ook voor de financiële sector. TVL, TOGS, TOZO, voor sommige sectoren zeker geen onbekende. Heeft u hulp nodig bij uw belastingaangifte 2020, lees dan verder voor meer informatie.

Coronaregelingen

Voor iedere Corona steunmaatregel die u privé of als ondernemer heeft ontvangen dient u inkomstenbelasting te betalen. Raar, maar waar, dit wordt niet vooraf van deze steun “inkomsten” afgetrokken, dit dient u later bij uw aangifte alsnog te betalen. Controleer ook goed of de bedragen die vooraf zijn ingevuld correct zijn. Dit verschilt namelijk per gemeente.

Let op: Uw tegemoetkoming vaste lasten kunt u opgeven als buitengewone baten en lasten, hierdoor betaald u hierover geen belasting.  Heeft u uitstel gehad voor betaling van uw hypotheek. Vraag dit geld dan niet terug. Wat u niet betaald heeft kunt u ook niet terugvragen!

Bitcoin

Ook was 2020 het jaar en de start van de alsmaar stijgende bitcoin. De altcoins hebben in 2020 een gigantische stijging gerealiseerd en zijn in 2021 gewoon verder gegaan met stijgen. Echter zeker niet onbelangrijk,  hoe werkt dit met de belastingaangifte. Bitcoin en andere altcoins behoren tot uw eigen vermogen en hierover dient u helaas ook belasting te betalen.

Waarom zou je dat doen, altcoins zijn toch anoniem?

Een van de redenen om dit te doen is de gigantische boete die u kunt verwachten als dit binnen nu en vijf jaar ontdekt wordt. Tevens kunt u hiervoor strafrechtelijk vervolgd worden. Bitcoin is anoniem, maar tegenwoordig is privacy een utopie.

Tip: Maak een screenshot van de waarde op 01-01-2020 (dit is voldoende bewijs). Is dit samen met uw andere vermogen op uw bank o.i.d. meer dan €30.846 geef dit dan aan in uw belastingaangifte 2020. Met de huidige stijging van de bitcoin, zal de belastingdienst er vast werk van maken om dit binnen nu en vijf jaar te kunnen controleren met terugwerkende kracht, bespaar jezelf de boete (300%).

Tot slot nog een aantal aftrekposten voor particulieren en ZZP’ers/bedrijven, gewoon om alles even op te frissen.

ParticulierenBedrijven
ZorgkostenUrencriterium
Huis gekocht?Zakelijke kosten
Studiekosten voor werkKleinschaligsheidsinvesteringsaftrek
Aftrekposten en kortingMKB-winstvrijstelling
Eigen woningStartersaftrek
Zelfstandigenaftrek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *