Fiscale tips voor eindjaar 2022

In deze blog informeer ik u graag over de fiscale tips vlak voor uw vermogens waarderingsmoment van 1-1-2023. Hierbij is het belangrijk dat u de cijfers opslaat voor de belastingaangifte van mei 2024. Onderstaand daarom een paar fiscale eindejaar tips.

1. Doe uw betalingen nog in 2022

Uw vermogen wordt op 1 januari 2023 gemeten voor de verschuldigde inkomstenbelasting over 2023 uit box 3. Hoe lager dit vermogen. Hoe minder inkomstenbelasting u betaald (of geen als u als u het drempelbedrag niet overschrijdt.) U kunt er dus voor kiezen om voor het einde van het jaar nog wat grotere aankopen te doen en die vooruit te betalen.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Schenking
  • Aankoop van een auto
  • Aflossing van de hypotheek
  • Aflossing van belastingschuld
  • Een dure geplande reis in 2023.
2. Schenk belastingvrij aan uw (klein)kinderen

In 2022 is het bedrag om belastingvrij te schenken aan uw kinderen €5.677. Dit bedrag is iets lager voor uw kleinkinderen namelijk €2.274. In 2022 zijn deze vrijstellingen eenmalig verhoogd met €1000 euro dus maak hier zeker nog gebruik van want deze verdwijnen volgend jaar weer.

3. Heeft u sterk wisselende inkomsten?

Heeft u in een periode van drie achtereenvolgende jaren sterk wisselende inkomsten. Kijk dan wat het gemiddelde over deze drie jaar is en of dit lager is voor u. Dit noemt men ook wel middeling. Bij middeling wordt voor een periode van 3 jaar uitgegaan van uw gemiddelde inkomen. Dit houdt in dat u belasting terug krijgt als van minimaal 545 minder dan door u betaalde inkomstenbelasting.

4. Heeft u een BV, breng uw vermogen onder.

Het is interessant om spaartegoeden onder te brengen in je eigen BV. U betaald in uw BV enkel over de werkelijke rendementen. Bij dividenduitkeringen naar privé bent u inkomstenbelasting verschuldigd (box 2: 26.9%). Het spaartegoed wat u dus inbrengt bij de BV behoort hierdoor niet meer tot uw Box 3 vermogen.

5. Jubelton.

Tot eind 2022 mag je nog maximaal €106.671 belastingvrij schenken voor de eigen woning. Aan je kind, je kleinkind of aan anderen. Ook als er nu nog geen huis is. Zorg ervoor dat dit goed op papier wordt gezet en dat de eerste deel-schenking in 2022 is overgemaakt.

Wilt u meer tips voor uw boekhouding of uw inkomstenbelasting door JH Finance laten doen, neem dan contact op, zodat we samen kunnen kijken wat voor u werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *