Belastingaangifte 2022

Het is weer tijd voor de belastingaangifte van 2022. Het indienen van uw belastingaangifte kan een stressvolle en verwarrende ervaring zijn, maar het is belangrijk om het goed te doen om te voorkomen dat u later in de problemen komt. Hier is een overzicht van de belangrijkste zaken die u moet weten over de belastingaangifte van 2022 voor particulieren.

Belastingaangifteperiode

De belastingaangifteperiode loopt van 1 maart tot en met 1 mei 2023. U kunt de aangifte digitaal indienen via de website van de Belastingdienst.

Tip: Wees niet te vroeg met indienen, vaak staan er in de eerste weken nog enkele fouten in de vooraf ingelezen informatie van de belastingdienst.

Aftrekposten

Er zijn verschillende aftrekposten waar u als particulier gebruik van kunt maken, zoals de hypotheekrenteaftrek en de zorgkosten. Het is belangrijk om alle relevante documenten te verzamelen, zodat u deze aftrekposten correct kunt invullen. Vergeet niet dat sommige aftrekposten beperkt zijn en dat er een drempelbedrag geldt.

Veranderingen:

Uiteengezet hebben de volgende veranderingen in voor de belastingaangifte plaatsgevonden. Eén van de grootste veranderingen is de verandering van het heffingsvrij vermogen. De directe vraag in uw belastingaangifte stelt of uw vermogen op 01-01-2022 alleen meer dan €50.650 bezit of met een fiscaal partner €101.300. Ook is het basistarief van de inkomstenbelasting gedaald van 37.1% naar 37.07%. (inkomen tot €69.398). Ten derde is de Arbeidskorting verhoogt met maximaal €212 voor alle werkende met een inkomen tussen de €36.649 & €109.345. Ten vierde gaat de algemene heffingskorting omhoog voor mensen met een inkomsten tot €69.398 zodat zij minder belasting zullen betalen. Tot slot daalde de zzp-aftrek van €6670 naar €6310 en blijft de komende jaren verder dalen.

Onderstaand nog enkele tips voor particulieren en ZZP’ers/bedrijven, gewoon om alles even op te frissen. U kunt ook nog even kijken naar de blog over de belastingaangifte van 2020 over coronaregelingen en bit- en altcoins.

ParticulierenBedrijven
ZorgkostenUrencriterium
Huis gekocht/verkocht?Zakelijke kosten
Studiekosten voor werkKleinschaligsheidsinvesteringsaftrek
Aftrekposten en kortingMKB-winstvrijstelling
Eigen woningStartersaftrek
Zelfstandigenaftrek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *