Organisatie risico’s

Als ondernemer wordt je dagelijks blootgesteld aan verschillende risico’s en verplichtingen. Wat doe ik met het beschikbare geld? Hoe ga ik met tegenslagen om? Zijn de opbrengsten wel genoeg om alle kosten te dekken? Zomaar wat voorbeelden die organisatie risico’s met zich meebrengen.

Risico beleid

Voor het management is het essentieel om te weten waar in de organisatie enerzijds de positieve aspecten zich bevinden en waar anderzijds de negatieve aspecten zich bevinden. Het dagelijks besturen gaat veel verder dan iedere dag knopen doorhakken. Het gaat er voornamelijk om vooruit te kijken en sturing te geven binnen de kaders van uw organisatie.

Door middel van een risico analyse kunt u als bestuurder of management gericht op zoek gaan naar de zwakke plekken binnen uw organisatie.

Risico analyse

Het analyseren van risico’s binnen een organisatie kan via verschillende modellen en processen. Bijvoorbeeld het risicomanagementproces. Hierin zijn vier stappen belangrijk.

In dit proces wil ik graag een willekeurige winkel met goederen als voorbeeld gebruiken. Belangrijk is dat dit een terugkerend proces is. Allereerst wordt er bekeken welke organisatie risico’s er zijn. Twee voorbeelden zijn een overval/diefstal of een product dat uit de mode raakt. Het eerste voorbeeld van een overval of diefstal krijgt een 8 op een schaal van 1 tot 10. Het tweede voorbeeld van een product dat uit de mode raakt krijgt een 3 als waardering. Dit kun je zelf bepalen aangezien dit jouw eigen beoordeling is van de risico’s.

Vervolgens is het belangrijk om deze risico’s te beheersen. Om de kans op een overval of diefstal te mitigeren kun je beveiliging inhuren (mensen) of plaatsen (camera’s, alarmen of detectiepoortjes). Hierdoor wordt de eerdere waardering van 8 een 3. Hierna is het belangrijk dat er gekeken wordt of dit ook daadwerkelijk geholpen heeft. Dit is de monitoring en evaluatie.

Samenvattend is het beheersen van risico’s binnen een organisatie voor iedereen belangrijk. Of je nu een particulier bent, een ZZP’er of behoort tot de midden of kleine bedrijven. Dit is voor iedere toepasbaar en belangrijk om te controleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *