STAP-Budget

Op 1 maart 2022 is het STAP-budget geïntroduceerd. STAP staat voor stimulering arbeidsmarkt positie en is in het leven geroepen als subsidie om werkenden en werkzoekende een budget te geven om zichzelf verder te scholen en de ontwikkelen. U kunt deze subsidie aanvragen en gebruiken voor trainingen, cursussen of hier een opleiding mee volgen.

Wanneer heb ik recht op het STAP-budget en waar vraag ik het aan?

U kunt het STAP-budget aanvragen via de website van het UWV: stapuwv.nl. Dit kunt u één keer per persoon per jaar aanvragen, er zijn echter wel bepaalde voorwaarde gesteld aan het aanvragen van deze subsidie.

  • U bent 18 jaar of ouder en ontvangt geen AOW.
  • Op het moment van aanvragen bent u nog geen cursus, opleiding of training gestart.
  • De cursus, opleiding of training staat geregistreerd in het STAP-scholingsregister.

Heeft u zich gehouden aan de bovenstaande punten en heeft u een aanvraag gedaan bij het UWV, dan betaald het UWV het bedrag aan de opleider.

STAP-Budget als ZZP-er

Stel u wilt als ZZP-er ook gebruik maken van deze subsidie voor het omscholen of bijscholen van uw vaardigheden of u wilt zich gewoonweg verder ontwikkelen dan kon u dat voorheen doen door de relevante opleidingskosten af te trekken bij de inkomstenbelasting. Deze regeling is komen te vervallen.  

Nu komt een zzp-er in aanmerking voor hetzelfde STAP-budget als hiervoor benoemd. Enige toevoeging aan de voorwaarde is:

  • Je bent een (of partner van een) EU-burger.
  • Je bent in een periode van 27 tot 3 maanden voor aanvraag verzekerd voor een Nederlandse volksverzekering.
Tijdvakken van aanvraag

Onderstaande de tijdvakken waarin je het STAP-budget kan aanvragen. (let op: de opleiding moet binnen 3 maanden beginnen).

  1. maart-april
  2. mei-juni
  3. juli-augustus
  4. september-oktober
  5. november-december
Extra tip:

Heeft u maximaal een MBO2 -niveau opleiding afgerond en heeft u geen idee welke opleiding voor u geschikt is? An kunt u binnenkort gratis advies krijgen. Dit zogenoemde STAP-ontwikkeladvies is  waarschijnlijk vanaf 1 april 2022 beschikbaar. Na dit advies kunt u zich dus direct inschrijven via het STAP-Budget.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *